top of page

Bronnengids van de getoonde documenten

​

De archiefdocumenten uit de expositie zijn hoofdzakelijk afkomstig uit de hieronder beschreven collecties. Dit zijn echter niet de enige collecties en bestanden waarmee het onderzoeksteam aan de slag gaat. 

​

​

Het "Afrika-archief"

 

Het zogenaamde "Afrika-archief" omvat 9,5 strekkende kilometer overheidsarchief dat de Belgische koloniale aanwezigheid in Centraal-Afrika documenteert. Grofweg omvat dit archief twee grote bestanden: Het archief dat werd gevormd door het Ministerie van Koloniën te Brussel (4,5 km) en het archief dat in Belgisch-Congo en Ruanda-Urundi werd gevormd door het Gouvernement-Generaal (5 km). Sinds 2016 wordt dit archief gefaseerd overgebracht van de FOD Buitenlandse Zaken naar het Algemeen Rijksarchief 2 (Depot Joseph Cuvelier).

 

Deze expositie toont documenten uit de volgende deelbestanden van het "Afrika-archief":

​

  • Bestand ‘Classement Provisoire’ (CP): Een reeks portefeuilles waarin zich een aantal individuele dossiers van metissen bevinden, die voornamelijk zijn opgesteld in het kader van hun betreding van het Belgische grondgebied.

 

  • Bestand ‘RWABU’: Dit bestand bevat onder meer 881 individuele dossiers die door de koloniale autoriteiten in Ruanda-Urundi werden opgesteld. 

 

  • Bestand ‘Personnel Judiciaire’ (PJ): Dit omvat algemene dossiers en correspondentie die door de Dienst Afrikaans Personeel werd gevormd. Een aantal dossiers bevat correspondentie van en over metissen rond het begin van de 20ste eeuw. 

​

​

Daarnaast komen bepaalde stukken uit archieven van private archiefvormers

 

  • Archief APPM: Dit archief bevat iets meer dan duizend individuele dossiers van metissen die in België werden onthaald en gevolgd door de "Association Pour la Protection/Promotion des Mulâtres". Eind 2019 werd dit archief overgedragen van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika naar het Algemeen Rijksarchief 2. Het onderzoeksteam werkt momenteel aan de ontsluiting van dit archief. 

 

  • Archief VCA: Sinds 2015 bewaart het Vlaams Centrum voor Adoptie algemene en persoonlijke dossiers afkomstig van het Save-instituut in Ruanda-Urundi, welke voordien in bewaring lagen bij het voormalige adoptiebureau "De Vreugdezaaiers". 

bottom of page